Блог

День матері

Mother’s Day

Міжнародне та локальне свято на честь матері, а також материнства, материнських зв’язків і впливу матерів у суспільстві.

Свято відзначають у різні дні у багатьох частинах світу, найбільш часто – у березні чи травні. 

В Україні День матері офіційно відзначається щорічно, починаючи із 2000 р., у другу неділю травня.

Тобто цього року це – сьогодні.

Вітаю!

Всесвітній день театру

World Theatre Day, скорочено WTD.

Відзначається щорічно 27 березня.

Був запроваджений 1961 р. Міжнародним інститутом театру як надбання культури та вшанування всіх робітників театру.

Хочу познайомити вас із деякими театрами Києва:

Національний академічний театр опери та балету ім. Т.Г. Шевченка: https://arkush.net/book/16996/45

Київська мала опера: https://arkush.net/book/16996/468

Національний академічний драматичний театр ім. І.Я. Франка: https://arkush.net/book/16996/148

Київський державний академічний театр ляльок: https://arkush.net/book/16996/161

Національний академічний драматичний театр ім. Лесі Українки: https://arkush.net/book/16996/128

Київський національний академічний театр оперети: https://arkush.net/book/16996/384



Всесвітній день боротьби проти туберкульозу та Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом

Всесвітній день боротьби проти туберкульозу встановлений Всесвітньою Організацією охорони здоров’я, відзначається щороку 24 березня в ознаменування того, що цього дня 1882 р. лікар Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу — туберкульозну бацилу. Це стало першим кроком на шляху діагностування та лікування цього небезпечного захворювання.
Організації та країни, що борються проти туберкульозу, проводять цей День із метою привернення уваги до масштабів цієї хвороби та способів її профілактики і лікування.

Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз встановлений в Україні “…з метою активізації діяльності щодо запобігання виникненню і поширенню захворювання на туберкульоз, враховуючи рекомендації Всесвітньої Організації охорони здоров’я та на підтримку ініціативи громадської організації “Українці проти туберкульозу”…” згідно Указу Президента України “Про Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз” від 22 березня 2002 р. № 290/2002. Проводиться щорічно 24 березня.

Краще приділяти увагу профілактиці захворювань.

А це – елементарне дотримання поради дотримуватися карантинних засобів безпеки в епідеміологічний період.

Лікування туберкульозу, а саме – антибактеріальна хіміотерапія, безоплатна згідно програми боротьби з епідемією туберкульозу.

АЛЕ антибактеріальна хіміотерапія відчувається гірше, ніж читається, та з цим теж треба щось робити.

А саме: треба приймати супутні ліки (пробіотики; гепатопротектор; сорбент; препарати для зміцнення судин; препарат заліза, якщо ви приймаєте “Лінезолід” і/або «Деламанід»; вітамін D; протигрибкові препарати; за потреби – групу вітамінів В; за потреби – фолієву кислоту; за потреби – заспокійливе; за потреби – препарати для покращення сну; за потреби – серцеве; за потреби – препарати проти набряків); а також вживати 200 грамів білку на день.

При цьому людина, яка проходить антибактеріальну хіміотерапію, навряд чи зможе працювати під час лікування, бо, не дивлячися на прийом супутніх ліків, може відчувати сильну фізичну втому та супутні емоційні та моральні реакції на біль, втому та ситуацію загалом.

А лікування може тривати 6-24 місяців.

Однак навіть якщо Ґуґль вас не забанив)) що, скоріше за все, так і є, на запити “Хто допомагає хворим на туберкульоз/ГО, які допомагають хворим на туберкульоз/Куди звернутися за допомогою, якщо хворієш на туберкульоз/Допомога хворим на туберкульоз” видасть лише те, що я вам вже сказала: лікування туберкульозу є безоплатним.

На купівлю супутніх ліків, які майже не видають безоплатно, якісне харчування, зрештою, якщо людина самотня та не має родичів, які підтримають, то оплата комунальних послуг і засоби гігієни – може знадобитися допомога.

ТО КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ?

Почну з того, що якщо ви НА СТАДІЇ ДІАГНОСТИКИ: туберкульоз/не туберкульоз, або вже відомо, що туберкульоз, однак ще треба визначити його резистентність, то фінансову підтримку в оплаті обстеження та консультування щодо схеми та місця лікування надає ВБО “Конвіктус Україна”.

ДОПОМОГА НЕ ВСІМ І НЕ ЗАВЖДИ
КРИМSOS і Благодійний фонд “Для тебе” наразі допомагають не всім.
До “Карітас” України майже неможливо додзвонитись, а записатися через е-мейл чи соцмережі неможна.

ДОПОМОГА:
TBpeopleUkraine
“100% життя” – Мережа ЛЖВ

ДОПОМОГА МАМАМ:
“Збережи дитину” благодійний проект у підтримку вагітності
ГО “ДОЛОНІ ДОБРА”

КРАМНИЧКА ДОБРА

Соціальна платформа “Крамничка добра” надає можливість продавати свої товари й отримувати фінансування таким чином наступним категоріям людей: поранені військові й їхні родини; люди з інвалідністю; мами-одиначки дітей, котрі мають орфанні захворювання, ДЦП, аутизм, порушення нервової системи, психічного та мовного розвитку; онкохворі; сироти.

КИСНЕВІ КОНЦЕНТРАТОРИ:
Якщо вам потрібен додатковий кисень, а так може бути, то можна звернутися до
СВОЇ
БФ “Відкриті долоні”

ВЕТЕРАН(К)АМ:
Можна звернутися за юридичною або психологічною консультацією до Veteran Hub.
Психологічну допомогу надає також ГО “Побратими”.
Якщо ви – військова волонтерка, ветеранка, членкиня родини військового або ветерана, то можете отримати психологічну підтримку у “Вільний Вибір”.

ПРАВОВА ДОПОМОГА:
Департамент моніторингу соціальних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини можуть допомогти, якщо будуть порушуватися ваші права та ви матимете документальне свідчення про це. Зважайте, що ваше звернення у будь-якій формі має бути підписаним.
Якщо вас через туберкульоз вигнали з дому або стігматизують, або ви – жертва домашнього насилля, то Київський міський центр гендерної рівності у Чернівцях (перемістились у зв’язку з повномасштабним вторгненням) може допомогти психологічно, соціально, житлом.

ЇЖА ЖИТТЯ/ПИЩА ЖИЗНИ/ FOOD FOR LIFE діє у Києві, Білій Церкві, Черкасах, Дніпрі, Харкові, Вінниці, Запоріжжі, Миколаєві, Одесі, Львові, Луцьку, Івано-Франківську, Ужгороді.

ДОПОМОГА ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ ІЗ ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ У ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Гуманітарна місія “Проліска”

А ОСЬ ХТО НЕ ДОПОМАГАЄ (це не означає, що вони – погані, просто так є, тож, не варто туди звертатись, а також відіслати когось туди):
Може, ви здивуєтесь, але Міністерство охорони здоров’я, Національна служба здоров’я України та Всесвітня організація охорони здоров’я. Бо вони займаються глобальними проблемами, а не кожною людиною з її запитами окремо.
Департамент охорони здоров’я КМДА.
“Таблеточки” та “Запорука” займаються допомогою онкохворим дітям.
Благотворительный Фонд “Любов Любушкина” займається допомогою дітям.
Громадська спілка”Орфанні захворювання України”. Туберкульоз не входить до переліку орфанних захворювань.
Let’s help допомагають літнім людям.
“Медики без кордонів” не надають адресної допомоги, хоча займаються питанням туберкульозу через співпрацю з медичними закладами.
Український центр охорони здоров’я не займається адресною допомогою, а займаються навчанням команд медичних закладів і дослідженнями у сфері фінансування громадського здоров’я.
Центр громадського здоров’я України не займається адресною допомогою, а займається навчанням медиків.
Український форум благодійників є зібранням інформації про різні ГО, не займається адресною допомогою. Та вам не треба йти до них, щоби знайти потрібну вам ГО, адже я зібрала всю інформацію тут.
Форум Трансформації охорони здоров’я не займається адресною допомогою, а є об’єднанням ГО задля трансформації громадського здоров’я.
Партнерство “Зупинимо туберкульоз. Україна” та TB Europe Coalition не надають адресної допомоги, є об’єднанням ГО, які займаються вирішенням проблеми туберкульозу на різних рівнях. Хто з них займається адресною допомогою, я вам і так тут написала.
ГО “Справа громад”, БО “Світло Надії”, Клуб “Шанс”, Ініціатива Е+ і No Borders Project/Проєкт Без Кордонів, Донбас_SOS і Восток_SOS не надають адресної допомоги.



Всесвітній день поезії

 Свято, яке відзначається щороку 21 березня.

Встановлено 1999 р. ухвалою 30-ї сесії ЮНЕСКО.

Вперше відзначено 21 березня 2000 р.

Всесвітній день поезії відзначається і в Україні. У відривному «Українському народному календарі» він уперше з’явився 2004 р. 

Цього року в Україні з понеділка 18 березня оголошено Тиждень поезії.

У зв’язку з цим хочу познайомити вас зі своїми віршами, опублікованими на літературній платформі “Аркуш”:
“Коли дракар з моїм дракаром…”:
текст: https://arkush.net/book/1452
аудіо: https://arkush.net/book/18669

“Якби ж то мені сказати…”:
текст: https://arkush.net/book/3319
аудіо: https://arkush.net/book/18918

“Прийдешнім поколінням”: https://arkush.net/book/3387

“Я – сарматянка…”:
текст: https://arkush.net/book/5018
аудіо: https://arkush.net/book/17658

“Музикою кришталевих ґрат…”:
текст: https://arkush.net/book/6972
аудіо: https://arkush.net/book/18309

“Люди”:
текст: https://arkush.net/book/16319
аудіо: https://arkush.net/book/17988

Всесвітній день онкохворої дитини

International Childhood Cancer Day, ICCD.

Відзначається 15 лютого.

У вересні 2001 р. у Люксембрзі на черговій зустрічі Міжнародної конфедерації батьків, чиї діти онкохворі, було прийнято рішення про проведення Міжнародного дня дитини, хворої на рак.

Із 2003 р. 15 лютого офіційно вважається Міжнародним днем дитини, що хвора на рак. Основна мета цього дня — покращити інформування суспільства про проблеми дитячих онкологічних хвороб.
В Україні ICCD так само відзначається із 2003 р.

У цей день проводиться ряд акцій, що призвані звернути увагу суспільства на проблеми онкохворих дітей, такі як фотовистави (наприклад, “Миті життя”), акція “Запали свічку” й інші.

Прошу вас задонатити на БФ ІМ. СВ. ЛУКИ (ВОЙНО-ЯСЕНЕЦЬКОГО), що допомагає дитячим нейрохірургічним відділенням у Києві:

Рахунок в ПАТ “Приватбанк”БФ ІМ. СВ. ЛУКИ (ВОЙНО-ЯСЕНЕЦЬКОГО)
Код організації ЄДРПОУ 37935873 ПРИВАТБАНК
IBAN UA253052990000026002025024813
Карта-ключ до рахунку Приватбанка Номер: 4246 0010 0056 1625 Гращенкова Наталя Іванівна (ПІБ директора фонду)

Всесвітній день хворого

World Day of the Sick.

Міжнародний день, покликаний привернути увагу людей до проблем, з якими зіштовхуються хворі люди всієї планети.

Цей день є своєрідним соціальним заходом, що проводиться у всьому світі щорічно, 11 лютого.
Не є вихідним, крім днів, коли припадає на вихідний)))

Направду не варто вважати слово “хворий/а”, бо воно може затягнути.

Краще кажіть свій поточний діагноз.

А у лікарнях має вживатися термін “пацієнт/ка”.

Міжнародний день стоматолога

Міжнародне професійне свято стоматологів.
У світі святкують щороку 9 лютого.
В Україні відзначається з 1993 р.

Відзначення Дня стоматолога 9 лютого пов’язують зі Святою Аполлонією, яка 9 лютого 249 р. прийняла мученицьку смерть.
Аполлонію, дочку видатного олександрійського чиновника, яка вірила у Христа, піддали жорстоким тортурам, вимагаючи зречення від християнства: жінці вирвали зуби та погрожували спалити живою. Аполлонія попросила її розв’язати та кинулась у вогонь. Страждання Аполлонії так вразили її сучасників і нащадків, що народилася легенда про те, що варто тільки вимовити ім’я Аполлонії, помолитися їй і зубний біль вщухне.
У 300 р. Аполлонія була канонізована як свята мучениця.

Аполлонія не боялася стоматологів і ви не бійтеся.
Тим більше, що методи сучасних стоматологів вже давно гуманні та безболісні.

День безпечного інтернету

День безпечного Інтернету відбувається щорічно у другий вівторок лютого, цьогоріч – це сьогодні, шостого лютого.

Традиційно День безпечного Інтернету організовується мережею Safer Internet Centres в Європі за спільною ініціативою Insafe/INHOPE та підтримки Європейської Комісії.

Цей день проводиться з метою залучити до дій кожного та кожну, хто відіграє свою роль у створенні кращого інтернету для всіх, зокрема, і найбільш молодих користувачів. Більш того, це запрошення для всіх до поважливого онлайнового спілкування задля забезпечення найкращого цифрового досвіду.

Гасло Дня – «Разом для найкращого Інтернету» – закликає всіх приєднатися до цього міжнародного руху, брати у ньому участь і використовувати потенціал Інтернету для об’єднання людей.

З нагоди цього Дня мільйони людей об’єднуються у лютому, щоби сприяти безпечному та позитивному використанню цифрових технологій, особливо серед дітей і молоді. У цей день піднімається питання онлайн-безпеки, проводяться події й активності у всьому світі, спрямовані на створення безпечного інтернет-середовища. 

Як завжди, День Безпечного Інтернету спрямований на створення безпечного та кращого інтернету, де кожен має можливість використовувати технології відповідально, з повагою, критично та креативно. 

День безпечного інтернету надає унікальну можливість для проведення заходів із безпеки онлайн разом зі всім світом: як у закладі освіти, бібліотеці, громадській організації, так і в органах влади та бізнесових організаціях.

Для того, щоб дізнатися, як День безпечного Інтернету відзначається у світі й Україні, стежте за гештегами #SID2024#SaferInternetDay, #ДеньБезпечногоІнтернету у соціальних мережах, і всі повідомлення про заходи до цього дня обов’язково позначайте цими самими гештегами. 

Всесвітній день боротьби проти раку

World Cancer Day
Відзначається щорічно 4 лютого.
Проголошений Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями (Union for International Cancer Control, UICC) на першому Всесвітньому саміті боротьби з раком, який проходив у Парижі 2020 р.
На цьому саміті кілька керівників державних установ і онкологічних організацій підписали Паризьку хартію боротьби з раком.
Стаття X Хартії офіційно оголосила 4 лютого Всесвітнім днем ​​боротьби проти раку, щоб Паризька Хартія була в серцях та душах людей усього світу.

Україна приєдналася до конвенції країн, що підписали Паризьку хартію боротьби проти раку, 2007 р.

Хартія складається з 10 статей, в яких викладається:
– заохочення досліджень щодо лікування та профілактики онкологічних захворювань;
– модернізація послуг, що надаються пацієнтам, хворим на рак;
– мобілізація світової спільноти для боротьби проти раку.

Мета проведення Всесвітнього дня боротьби проти раку:
– Підвищити обізнаність про рак як про одне з найбільш страшних захворювань сучасної цивілізації;
– Привернути увагу суспільства до запобігання, виявлення, лікування злоякісних новоутворень;
– Сформулювати завдання, що стоять перед світом у боротьбі з онкологічними захворюваннями;
– Закликати політиків і організації-членів UICC відноситься до раку, як до політичного пріоритету.

Щорічно 4 лютого під час Всесвітнього дня боротьби з раком ВООЗ і Міжнародне агентство з вивчення раку надають підтримку Міжнародному союзу проти раку у поширенні інформації про заходи щодо полегшення тягаря цього захворювання.

Профілактика:
– Обмеження паління;
– Фізична активність, збалансована, здорова їжа;
– Уникання тривалого перебування на сонці у теплу пору року й у соляріях.



День контрольно-ревізійної служби України

Цій структурі від вас треба, щоби ви все робили у рамках українського законодавства.

Не варто придумувати, що їм треба ще щось.

Бо будете, як одна моя знайома:
2014 року, коли Макіївка вже була окупована, однак там ще працювали українські банки (гібридна війна, вона така сюрреалістична), ця знайома із Творчої спілки літераторів потрапила до лікарні з запаленням нирок, і оскільки їй потрібна була допомога, а допомагати на окупованій території, не дивлячися на те, що ще працювали українські банки й інші структури, вже могли далеко не всі, ми намагалися знайти, хто ще може допомогти.
Тому я запостила прохання про допомогу до однієї місцевої групи вконтакті, яку модерувала.
А цю групу неочікувано знайшла донька покійної керівниці Творчої спілки, яка вже дуже давно жила в Ізраїлі.
Побачивши у групі таке прохання, ця жінка вирішила допомогти подрузі покійної матері, варіант у неї був один – переказ грошей через Вестерн Юніон.
Він ще теж був із нами, однак для цього переказу потрібні дані, яких у мене не було.
Тож, я подзвонила тій жінці, яка потребувала допомоги, та сказала, що Ліля (з Ізраїлю) хоче їй допомогти.
– Что ей от меня нужно?! – ось що я почула у відповідь.
А що з цієї жінки можна було взяти, крім поганих аналізів?
Так отож.

Однак якщо ви дійсно, а не надумано, зіштовхнулись із корупцією, то ось вам блог з інструкцією, що робити: